Pot să vă întreb de ce sărbătoriți voi Paștele?
Sărbătoriți învierea Domnului sau pur și simplu faceți cumpărăturile necesare și vă comportați așa încât să fie social acceptabil? Sunteți o persoană religioasă și ați ținut post 40 de zile, ați fost la slujbe săptămâna asta, ați ținut post negru în Vinerea Mare? O să vă bucurați în momentul în care o să luați lumină la miezul nopții Duminica? O să simțiți că v-ați curățat sufletește și o să prețuiți momentul Învierii?
Sau sunteți în cealaltă extremă în care vă bucurați de zilele libere, cumpărați mielul, vopsiți ouăle și faceți pască doar pentru că așa e tradiția? În afară de astea, cumpărați cadouri celor mici, umpleți casa de iepurași de ciocolată, dați buzna în supermarket-uri pentru ultimele reduceri la cozonac și vă certați cu doamna din față pe ultima crizantemă care a mai rămas? Cât de dispuși ați fi să schimbați ceva în modul în care sărbătoriți??
Noi suntem curioși să vedem cum petrec românii noștri în aceste 3 zile și ca să vă încurajăm să împărtășiți cu noi aceste lucruri, ne-am hotărât să fim sinceri și fiecare dintre noi am scris cum ne simțim și cum ne comportăm în acea zi sfântă.
Florin Turcu: „Mai presus de ouă, miel, drob sau pască, pentru mine Paştele este despre
spiritualitate. Natura se reîntoarce la viață, noi suntem chemați să luăm lumină. Ne
bucurăm când luăm lumină, o aducem acasă cu grijă, ne linişteşte…despre asta este Paştele, despre liniște.„
Alina Cîrstescu: „Paștele celebrează lumina, renașterea și viața , elemente de natură Christica. Dacă transpunem toate aceste lucruri în plan uman, ele se vor traduce prin următorul motto în stilul „The Edge of Tomorrow”: Mori, renaște, ia-o de la capăt, pentru că, în viață, „murim” în sens spiritual de 1000 de ori, dar și tot de atâtea ori „renaștem”, asemenea păsării Pheonix. Lucrul acesta ne face așadar niște mici Zei ai propriului nostru destin, până în momentul ruperii nodului circular și repetitiv al vieții prin atingerea nirvanei. „
Torj Vasile Nicolae: „Paștele… hmm, o zi ca oricare alta. Nu prea s-a prins spiritul sărbătorii la mine. Pentru mine Paștele însemna competiție între prieteni (colegi de școala ș.a.m.d.). O competiție între cine avea cel mai tare ou de Paște vopsit. Și așa va rămâne tot timpul.„
Alina Adobroaie: „Oh, Crăciunul , ce fior mă trece doar la gândul ăsta! Paștele, un fior? Nu, doar un surâs leneș ce trădează dorința unor zile de odihnă; un post transformat acum ceva vreme într-o scurtă perioadă de „vegetare”; și o bucurie goală de copil cu intoleranță alimentară vopsind din nou ouă. „
Alexandra Viașu: „Pentru mine Paștele a fost dintotdeauna perioada anului în care am mâncat ouă fierte. Și plimbarea plăcută la miezul unei nopți de primăvară atunci când ne duceam să luăm lumină, urmată de priveliștea unui cimitir cuprins de miile de lumânări aprinse.„
Indiferent de cum hotărâți să sărbătoriți Paștele, noi nu suntem aici să judecăm, ci să vă urăm un Paște… pe gustul vostru!
Nu ne mai bucurăm cu adevărat de semnificația Sfintelor Paști…de ce? Pentru ca Biserica Ortodoxă Română ne îndepărtează de credință, în loc să ne apropie. Lux, opulență, megalomanie, catedrale gigantice, clopot de „neam prost”…asta înseamnă B.O.R.
Adevărata credință ar trebui să fie în fiecare dintre noi, nu în ceea ce ne propovăduiește un preot coborât dintr-un SUV de 50.000€.
ApreciazăApreciază