Zece sfaturi de urmat atunci când vrei să închiriezi un apartament

Fie că ești la prima experiență de acest gen, sau ai mai trecut de nenumărate ori prin întregul proces, în momentul în care te confrunți cu acest task s-ar putea să ai mai multe bătăi de cap decât te aștepți. Deşi, inițial, pare un proces simplu şi la îndemână. Motivele sunt multe şi diversificate, fie oferta este slab cantitativă sau calitativă, fie pretențiile tale sunt peste medie, sau pur şi simplu bugetul tău nu este suficient de mare pentru ceea ce plănuiești. În orice caz, pentru a reuși să faci acest pas cu succes, ţi-ar prinde bine să ai un scurt ghid pe care să-l consulţi şi care sa te ajute.  Desigur, sfaturile sunt orientative şi nu îţi garantează succesul, dar, dacă ţii cont de ele, întregul proces îţi va părea mai simplu. Şi chiar va fi mai simplu. E o experiență grea, cu multe bătăi de cap, dar deosebit de frumoasă şi de delicată.

1. Alocă-ţi TIMP suficient. Asigură-te că nu ești constrâns de azi pe mâine să iei o decizie, încearcă să-ţi stabilești un termen cât mai lung, care să-ţi permită să studiezi atent şi în detaliu cât mai multe oferte.

2. Fii CORECT! De cele mai multe ori proprietarii pun întrebări. Unele chiar incomode. Deşi pare că nu ar fi treaba lor unde lucrezi sau ce statut social ai, vei primi întrebări care îi ajută pe proprietari să afle mai exact cu cine au de-a face. Dacă ești fumător, spune-le de la început, dacă ai animal de companie, la fel, spune-le, dacă se mută şi prietenul/prietena sau iubitul/iubita, precizează de la început. S-ar putea să te trezești la un moment dat că ești în situația neplăcută de a da explicații, şi e mai rău ca atunci când ești scos la tablă şi nu ştii lecția.

3. Alege-ţi trei repere importante: Zonă, condiții şi preţ. Asta te va ajuta să departajezi ofertele bune, pe placul tău, de cele mai puţin inspirate. Ce rost are să închiriezi un apartament într-o zonă care nu îţi place, doar ca este la un preț bun? Încearcă să faci o combinație între cele trei repere şi vei găsi mai ușor ceea ce cauți.

4. Evită agențiile imobiliare. Nu neapărat să elimini ideea de a căuta prin intermediar, dar dacă tot o faci, asigură-te că merită investiția. Comisioanele sunt destul de mari şi diferă de la un oraș la altul. Nu uita să adaugi TVA-ul la costul comisionului, majoritatea agențiilor „uită” să precizeze. Agențiile imobiliare sunt din ce în ce mai multe, în vreme ce ofertele sunt destul de constante. Astfel, concurenţa dintre ele este, de multe ori, neloială. Aşa că fii cu băgare de seamă!

5. VIZIONEAZĂ! Dacă ţi-a plăcut o ofertă, prin prisma pozelor din anunț, înainte de a-ţi face ideea finală, vizionează efectiv locația. S-ar putea ca la vizionare impactul să fie altul, s-ar putea ca pozele din anunț să nu fie actuale, sau să fie ușor modificate. Destul cât să te facă pe tine să „te arunci” cu capul înainte. Nu e o problemă gravă, dar dezamăgirea te poate afecta mai mult decât crezi.

6. „Castanele”există sau nu? Nu. Nu există. Preţurile sunt stabilite de către piață, iar piața se reglează singură, la un moment dat. S-ar putea ca la un moment dat să închiriezi un apartament bun la preț mic, dar odată cu reglajele de pe piață s-ar putea să te trezești cu o renegociere de preț intre tine şi proprietar, de cele mai multe ori în defavoarea ta. Astfel că atâta timp cât plătești un preț corect, dormi liniștit.

7. Fii ferm în deciziile pe care le iei. Fie că le iei de unul singur sau ești influențat, deciziile tale este bine să fie ferme, da sau nu. Asta te va ajuta să descoperi mai profund ceea ce-ţi este pe plac, şi desigur, îţi va fi mai ușor să faci diferența când va fi cazul. Dacă ai renunțat la o ofertă, las-o în urmă, nu te mai gândi la ea, sigur ai avut un motiv bun!

8. În momentul în care ai găsit ceea ce cauţi şi ești hotărât, solicită contract de închiriere. O mare parte din proprietari evită această practică, deoarece chiria pe care tu o plătești trebuie raportată de către ei la organele fiscale, şi impozitată ca atare. Asta înseamnă o sumă mai mică pe care proprietarii o încasează efectiv pentru chirie. Totodată, fără un contract înregistrat la finanțe, tu locuiești ilegal în chirie. Şi amenzile sunt destul de mari. Cere contract de închiriere! Atenție, în mod normal, costurile trebuiesc suportate de către proprietar. Dar de cele mai multe ori nu se întâmplă aşa, astfel că prețul final s-ar putea să crească, pentru a-i acoperi proprietarului costul cu plata impozitului. Dar sentimentul tău de liniște merită investiția, pe cuvânt!

9. Indiferent de modul în care porți o discuție cu un proprietar, indiferent de decizia pe care o iei, fii politicos. La un moment dat s-ar putea să te lovești din nou de aceleași persoane, şi recenziile pozitive îţi pot facilita sau îţi pot da prioritate la alegere. Şi proprietarii aleg, desigur!

10. Pe banii tăi tu ești stăpân! Pare un clișeu, dar mulţi dintre noi aleg calea mai simplă a compromisului atunci când cumpăra sau închiriază ceva. Nu-ţi place, nu închiriezi, e simplu. Chiar dacă proprietarul a bătut drum lung ca să-ţi arate ce are el de închiriat, chiar dacă ţi s-a părut „de treabă”, chiar dacă sunteți într-un stadiu avansat al discuțiilor, nimic şi nimeni nu te poate obliga să închiriezi dacă nu îţi place! Este ca atunci când intri într-un magazin de pantofi, şi vânzătoarea îţi arata 10 perechi, iar tu le probezi pe toate. Dacă nu îţi place, nu cumperi. Sau nu închiriezi. Pentru că nu închiriezi în fiecare zi, asigură-te că îţi place cu adevărat ceea ce se va numi o bună perioadă, casa ta!

 

Sper să vă fie utile aceste sfaturi, şi să vă ajute să treceți mai repede şi mai ușor prin procesul acesta. Pe mine, personal, m-au ajutat foarte mult de-a lungul timpului, astfel că am trecut de cinci ori prin experienţa de a căuta, de a alege şi de a închiria un apartament. De fiecare dată spun ca e ultima dată…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: