Interviu cu un colecționar de monede de argint

Am discutat cu un domn, care dorește să rămână anonim, cum s-a decis el să își facă propria colecție de monede. Eu personal nu am colecționat nimic (poate se pune colecția vastă de cercei acumulați pe timpul liceului?!), dar din spusele altora, este un hobby pentru orice vârstă. Domnul a fost destul de amabil încât să mă lase să mă uit cât vreau la orice monedă din colecție (dar să nu îmi pun lăbuțele pe ele; a trebuit să folosesc o cârpă specială care nu zgârie) și pot să spun că a fost o plăcere să le admir. Interviul îl găsiți mai jos:

 Ce te-a făcut să ai propria colecție de monede?

A fost un mix de factori, printre care dorința de a economisi niște bani și aici mă refer la bani pe care să nu îi pot accesa rapid; tentația e mare câteodată. Al doilea motiv ar fi dorința de a colecționa diferite lucruri, de precizat este că mai am și alte colecții, cum ar fi cea de cristale/pietre sau de monede vechi. Colecția de monede vechi (aproape 50 la număr) am construit-o în timpul copilăriei. Și un ultim motiv ar fi plăcerea de a vedea o colecție completă care de obicei construiește o imagine istorică sau fictivă a unor evenimente (fie că e o monedă sau un timbru, etc.).

IMG_2639

De unde le cumperi și cam cât costă o monedă?

Prețul unei monede este legat de cantitatea de argint, asta în cazul în care moneda nu are ceva special. O monedă standard cântărește aproape 31 de grame și dacă ar fi să calculăm exact cât costă argintul din ea, aș zice că undeva la 13 lire sterline (aproximativ 72 de lei la cursul valutar de astăzi), dar pe lângă valoarea argintului, mai are și o valoare numismatică. De obicei le cumpăr la prețul de 16-17 lire sterline (92 de lei), dar am și unele mai rare care le cumpăr pentru 20-21 de lire (115 lei). Mai sunt și ediții limitate care se vând cu 30-35 de lire (180 de lei). Cel mai ușor este să le cumperi de pe eBay (unde sunt puțin mai scumpe) sau de pe grupuri specializate de Facebook.

Pe lângă cele de argint, mai am o monedă de platină (poză mai jos) care a costat 800 de lire (4500 de lei). [râde] Să zicem doar că nu o să mai cumpăr una de platină foarte curând.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ce intenții ai pentru ele pe termen lung?

Cum am zis mai devreme, planul este să economisesc niște bănuți, dar dintr-o perspectivă paranoică, monele de argint pot avea o valoare mare în cazul unui război/criză. Lăsând la o parte pesimismul, vreau să extind colecția (în momentul de față am undeva la 100 de monede) și vreau să o diversific, atât în argint, cât și în aur sau platină. [râde] Numai ce am zis că nu o să mai cumpăr platină foarte curând, așa-i?

img_2640.jpeg

 

Care e moneda ta preferată și mai exact, ce vrei să cumperi în viitorul apropiat?

Nu cred că am o monedă preferată, dar am un set preferat pe care m-am chinuit să îl adun, setul de dragoni colorați. Fiecare valorează dublu față de o monedă normală. Nu a fost un efort financiar, ci mai mult un efort să îi găsesc pe toți să completez setul. Mai am un set de completat, cel cu personaje din Egiptul Antic. Am doar 2 din 5 monede din setul acela momentan.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am observat că unele monede au caractere din filme populare. Poți să ne explici de ce?

Monedele cu supereroi (sau cu personaje cunoscute) sunt oficiale și sunt emise de anumite țări, cum ar fi Noua Zeelandă sau Australia. Poate că asta o să le facă mai atractive pentru generațiile mai tinere. De adăugat aici e că unele țări emit monede colorate dar și că sunt unii pasionați de a le picta manual pentru a avea ceva unicat.

Vrei să mai adaugi ceva?

Depinde de câte monede o să acumulez în următorii ani, o să mă gândesc să le pun într-un seif la bancă. Momentan ele sunt depozitate într-un loc sigur, dar nu se știe niciodată cum pot să „dispară”.

Monedele sunt ediții care se emit anual și tot timpul trebuie să ții pasul cu piața, mai ales acum că suntem pe final de 2019, se emit multe monede pentru 2020. Am vrut să cumpăr monede de la Banca Națională Română, dar din cauză că edițiile lor nu au mai mult de câteva sute de bucăți de fiecare dată, prețul este exorbitant. Cam asta face diferența între BNR și toate celelalte bănci ale lumii…

Eu i-am mulțumit domnului pentru sinceritate și pentru oportunitatea de a arată lumii ceva mai deosebit. Aștept de la voi în comentarii sau pe pagina noastră de Facebook mesaje și poze de la colecțiile voastre. Mai multe poze găsiți în galeria de mai jos.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: