Ok, ok… poate că am avut eu așteptări mai mari de la joc. Am fost încântată de Assassin’s Creed Origins și am presupus că Ubisoft o să facă o treabă la fel de bună, dar aparent m-am înșelat.
Dar, după cum am promis, am revenit cu review-ul pentru Odyssey. Dacă sunteți interesați de review-ul pentru Origins, îl găsiți aici.

Îmi amintesc că am spus că Origins avea multe bug-uri. Ei bine, nu îmi amintesc să fi găsit un singur bug în Odyssey. Până la urmă e aceeași interfață (puțin schimbată), peste care e adăugată o nouă înfățișare, deci mă gândesc că au avut timp să fixeze toate bug-urile în decurs de un an.
Eu l-am jucat pe Xbox One X, dar dacă vreți să îl jucați pe PC, aș zice să fiți siguri că îndepliniți minimul de cerințe:
OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
Processor: AMD FX 6300 @ 3.8 GHz, Intel Core i5 2400 @ 3.1 GHz, Ryzen 3 – 1200 (SSE 4.1 Support or higher required)
Video: AMD Radeon R9 285 (2GB VRAM with Shader Model 5.0) or NVIDIA GeForce GTX 660
Memory: 8GB RAM
Resolution: 720p
Targeted framerate: 30 FPS
Video Preset: Low
Storage: 46GB available hard drive space
DirectX: DirectX June 2010 Redistributable
Sound: DirectX 9.0c compatible sound card with latest drivers
Peripherals: Windows-compatible keyboard and mouse required, optional controller (Xbox One / PS4)
Ceea ce este diferit în Odyssey este că poți să îți alegi caracterul la început (Alexios sau Kassandra). Povestea nu se schimbă în funcție de caracter, în schimb alegerile tale pot influența povestea. Ah, și caracterul tău este bisexual.
Povestea în sine per total… e puțin dezamăgitoare. Începi jocul și nu știi absolut nimic despre caracter. Abia după ceva timp (mai exact după ce îți părăsești insula), o să începi să primești indicii despre unul dintre membri familiei tale. Evoluează destul de greu și sincer, probabil că aș putea să vă explic tot ce se întâmplă în două sau trei rânduri.
Caracterul vostru îl are pe Ikaros (vulturul) de la început și puțin mai târziu, jocul o să vă dea de ales între trei cai. Nu mai avem cămilă și căr de război ca în Origins. Eu am testat să văd dacă cumva jocul îmi dă alt cal cu alt nume și alte abilități, dar nu. Indiferent de alegerea pe care o faceți, calul vostru o să fie același și o să fie numit Phobos.
Lui Phobos îi puteți schimbă înfățișarea cu diferite skin-uri pe care le cumpărați de la fierar. Eu am reușit să obțin două dintre cele mai rare skin-uri (Unicorn și Abraxas). Skin-ul de Unicorn îl puteți cumpăra cu „drachmae” (banii din Grecia Antică) și skin-ul Abraxas îl obții dacă ești mercenarul numărul unu. Mai sunt câteva skin-uri faine pentru Phobos, dar trebuie să le cumpărați din magazinul Ubi.

Companionul tău pe care îl călărești nu mai are o așa complexă personalitate că în Origins. Lui Phobos nu îi păsa de nimic și mai ales de tine. Am observat că dispare de unde îl lași și că atunci când îl chemi, vine alergând dar se oprește la câțiva metri de tine, ceea ce e destul de enervant că trebuie să mergi tu până la el.
În Origins puteai să cumperi diferite costume pentru Bayek și făceai separat upgrade la armuri și arme. Odyssey este mai mult un RPG, unde primești, cumperi sau obții armurile și armele. Poți să ai chiar și seturi de anumite armuri pentru un bonus special.
Dacă în Origins, Bayek tot timpul era asortat, în Odyssey, caracterul vostru o să arate puțin ciudat cu niște sandale ateniene și o fustă de vânător.
Materialele nu mai sunt atât de complexe ca în Origins. Aici avem doar piele (pe care o iei de la orice animal), lemn (care e doar lemn de măslin) și diferite roci/pietre prețioase.
Animalele sălbatice te pot da jos de pe cal și te pot omorî destul de ușor. La naiba, până și găinile din sate/orașe te pot omorî. Nu cumva să te porți neadecvat pe lângă o găină sau un cocoș, că stau prost cu nervii și te atacă. Spre deosebire de Origins, nu mai vedem atât de multe pisici, ci foarte mulți câini.
Nu mai există abilitatea care îți dă săgeți care te adorm sau bombe cu foc. Abilitatea de a îmblânzi animale încă există, dar trebuie să folosiți săgeți cu efect de paralizare și să (aproape) omorâți animalul că să îl puteți face pet.
Ubisoft zice că poți să te duci să mângâi un animal, dar eu am încercat și nu mi-a ieșit.
Nu mai sunt otrăvuri sau alte abilități de asasin cu care puteai să cureți ușor o bază. În schimb, jocul îți oferă posibilitatea de a te axa pe una dintre cele trei ramuri: Assassin, Hunter sau Warrior. Poți să le combini, dar din cauza armurilor/armelor care sunt făcute să dea bonus în funcție de ramuri, recomandarea mea să alegeți maxim două și să le combinați.
Ramura Assassin îți oferă multă putere atâta timp cât ești nedetectat.
Ramura Warrior este bună dacă nu ai răbdare să îi pândești prin boscheți și vrei să te lupți cu o bază întreagă în același timp. Ai multă armură și multă viață.
Ramură Hunter îți oferă plăcerea de a sta undeva sus și a da cu săgeți oriunde. Chiar și prin trei rânduri de pereți.
Eu am început să bag talente pe ramura de Assassin la început de joc. Am vrut să păstrez cât mai mult partea de asasin din franciza Ubisoft. Pe la jumătatea jocului m-am plictisit, am dat resetare la toate talentele și am ales Warrior. Până la urmă, de ce mai ești un războinic al Spartei dacă nu te poți duce rambo în cinci inamici?
Pot să zic că m-am distrat copios ca Warrior. Sunt câteva talente care o să te facă să râzi cu gura până la urechi (de exemplu: Sparta kick). Inamicii tăi o să moară dacă îi arunci de pe ceva înalt, în schimb, tu nu mori. Poți să sari și de pe cel mai înalt munte și caracterul tău nu o să fie rănit nici măcar 1%.
După ce am terminat jocul și nu mai aveam nimic de făcut în quest-ul principal, am dat resetare din nou la talente și am ales Hunter. Deja când ai level 55, poți lejer să te echipezi cum vrei în funcție de abilitatea principală. Când am văzut cât de ușor poți să omori orice cu arcul, m-am întrebat de ce m-am chinuit tot jocul ba jucând Assassin sau Warrior. Totuși, recomandarea mea e să folosiți doar arcul în combat, și să vă feriți pentru că muriți destul de repede.
Se vede că cei de la Ubi nu s-au obosit foarte tare cu jocul din multe aspecte. Toate contractele pe care caracterul tău le ia au aceeași introducere și același final, nu s-au deranjat să schimbe aspectul caracterului în funcție de persoana cu care vorbește (doar apare o scenă filmată dintr-un anumit punct), toate peșterile arată la fel, majoritatea cuferelor în care se găsesc comorile arată la fel, etc.
Cum am zis și mai sus, povestea se schimbă în funcție de alegerile voastre. În fața alegerilor o să vedeți mici simboluri. Simbolul cu o inimioară înseamnă că probabil o să faceți sex cu persoana respectivă (da, apare la ambele sexe, indiferent cu ce caracter jucați), simbolul cu o balanță înseamnă că vreți să mințiți, simbolul cu două săbii înseamnă că vreți să îi omorâți, etc.
Puteți să ne contactați cu orice întrebare referitoare la joc aici (prin formularul de contact de pe website) sau pe Facebook/Twitter unde articolul o să fie share-uit. Așteptăm comentariile voastre legate de ce jocuri vreți să citiți la noi pe site.
Și ca o ultimă comparație între Origins și Odyssey, mai jos este un video care face diferențele vizuale, auditive și de gameplay (recomand să îl vedeți în minim 1080p).
Mai multe poze în galeria de mai jos.
Mi-a plăcut descrierea ta , bravo
ApreciazăApreciază