Cu rasismul nu te naști, ci îl înveți pe parcurs

Ai crede că, dacă suntem în era tehnologiei și prosperității (cel puțin în Europa), oamenii ar avea o gândire mai diferită asupra societății și raselor umane.

Rasismul e ca o boală genetică… se propagă din generație în generație, cu șanse mici de vindecare. Îți va fi șoptit de prieteni, familie și nu numai.

Ricky Gervais, unul din regizorii și comedianții mei preferați a spus într-un interviu că suntem vulnerabili la sugestii când suntem copii. Creierul nostru e un burete care asimilează orice. E de ajuns o singură dată să auzim o remarcă de genul „ai dracu’ de unguri”, că deja începem să devenim rasiști, fără o explicație logică (nu că ar există una).

Interviul cu Ricky îl găsiți mai jos. Sunt 2 minute pe care promit că nu o să le pierdeți degeaba (deși subiectul este despre religie, ideea este asemănătoare).

Cum am specificat mai sus, rasismul nu are o logică. Nicio rasă nu îi e superioară alteia (deși aparent un studiu ar arăta că rasa albă ar fi inferioară fizic rasei de culoare și superioară mental).  Dacă vreți să citiți mai mult despre asta, găsiți articolele și studiile întregi pe Fox News și în cartea scrisă de Billy Hawkins.

Rasismul se naște din invidie, din frustrare și din gelozie. Rasismul există pentru că nu putem vedea deasupra unor bariere.

Haideți să ne îndreptăm atenția către un caz recent. H&M a scos o nouă colecție de haine pentru copii. În una din pozele de prezentare este un copil negru care pozează îmbrăcat într-un hanorac verde cu inscripția „coolest monkey în the jungle”.lon812-ap.jpg

O mare parte din oamenii care au văzut reclama au spus că cei de la H&M sunt rasisti și că așa ceva este inacceptabil.

Dar eu nu înțeleg… Care e problema? Că e un copil negru care poartă hanoracul? Trebuia să fie alb? Dacă copilul era de altă rasă atunci H&M nu mai sunt rasiști?

Sau sunt rasiști pentru că maimuțele sunt negre? Cred că oamenii ăștia nu au auzit de maimuțe cu blană albă. Sunt rasiști pentru că l-au făcut maimuță la figurat? Cea mai tare maimuță din junglă… Nu cu toții suntem niște maimuțe într-o junglă, în special într-un oraș mare? Că în partea rurală ne-aș asemăna mai mult cu niște panda la zoo.

https://twitter.com/MashishiPego/status/952972718114332672
Nu toți copiii sunt niște maimuțe când sunt mici? Ce, nu se cățără în copaci, nu țipă și nu mănâncă banane?

Nu, dragii mei, nu cei de la H&M sunt rasiști, ci voi sunteți. Credeți că maganerul de proiect și fotograful care a făcut poza au văzut un copil negru și de aceea l-au îmbrăcat în hanoracul ăla? Nu, ei au văzut doar un copil. Atât.

Credeți că o companie ca H&M ar face asta în mod intenționat? Până și părinții copilului au fost de acord că reclama nu e deloc rasistă. Dar prostia nu se oprește aici.

https://twitter.com/surh__says/status/955093536420048898

Câteva vedete, cum ar fi G-Eazy sau The Weeknd au renunțat la contractele cu H&M din cauza reclamei. După asta, a urmat o rundă finală a maimuțărelii.  Magazinele H&M din sudul Africii au fost vandalizate de activiști, care inițial s-au proptit în fața magazinelor cu pancarde și dansând.

A fost exact ce ar face niște maimuțe în orice fel de magazin. Ar da manechinele jos, ar încerca să fure haine (da, maimuțele sunt hoți celebrii, fură cam tot ce prind) și ar face gălăgie.

giphy.gif

Acum cred că eu sunt rasistă…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: