Cât de greu este să obții un timp corect pentru următorul firobuz pe care îl aștepți? Probabil că întrebarea este una simplă, dar și răspunsul este la fel? Astăzi am obținut un interviu în exclusivitate cu Claudiu Constantinescu, dezvoltatorul aplicației Timișoara Transport, care are un număr de peste 5000 de downloads și are o notă de 4,5/5 la momentul publicării articolului.
Noi am fost curioși să vedem de ce Claudiu a luat hotărârea de a crea această aplicație și cu ce scop. De asemenea, în rândurile de mai jos o să ne uităm și la câteva specificații tehnice și minusculele detalii din spatele programării.
Claudiu, spune-mi te rog, cum ți-a venit ideea de a crea această aplicație?
Totul a pornit de la dorința de a învață platforma Android și în același timp de la frustrarea că în acea perioadă nu existau alte aplicații funcționale.
La ce te referi când spui că pe vremea aceea nu existau alte aplicații funcționale?
În urmă cu aproximativ 6 luni de zile, RATT și-a updatat serverele să facă față unui număr mare de clienți, până atunci acestea erau instabile și principalele aplicații de la acea vreme nu au fost gândite pentru această situație. Aplicația pe care am gândit-o soluționa această problemă prin conectarea la site-ul oficial RATT pentru extragerea timpilor direct din codul HTML. Nimic complicat pentru un dezvoltator de aplicații, dar dacă funcționează, de ce nu?
Cât timp ți-a luat pentru a o dezvolta și publica pe Google Play Store?
Am pierdut numărul orelor pentru că în același timp aveam un full-time job și orele libere mi le petreceam studiind aplicațiile Android. Pot spune că timpul investit este aproximativ 50 de ore, lucrând câte 1-2 ore pe zi. Să nu îi uităm și pe toți prietenii pe care i-am bătut la cap să îmi testeze aplicația înainte să fie lansată oficial.
Care sunt pricipalele funcții ale aplicației? Îmi poți detalia?
Nu pot să spun ceea ce urmează, asta este secret, dar în prezent, aplicația oferă un mod rapid de a verifica timpii la care mijloacele publice de transport ajung în stații, cu precizarea că oamenii mereu se plâng de acuratețea timpilor, dar puțini sunt cei care înțeleg că timpii sunt oferiți de regia de transport. La asta se adaugă o funcționalitate unică de stații favorite unde utilizatorul poate vedea pe un singur ecran timpii de sosire al mijlocului sau mijloacelor de transport preferate.
Ultimul update a adus tool-ul prin care userii pot găsi numerele de telefon ale marilor companii de taxi din Timișoara. Să fim realiști, sistemul nu este nici pe departe unul perfect, iar taxiurile sunt o parte critică a transportului fiecăruia dintre noi din Timișoara.
Se lucrează în permanent la mentenanță și la repararea problemelor, chiar dacă timpul nu îmi este nici pe departe suficient.
Hai să facem publicul să înțeleagă cum funcționează aplicația în background și de ce nu este tot timpul vina ta când ceva nu merge.
Aplicația este destul de bine optimizată pentru a funcționa doar când este deschisă și userul verifică o anumită linie, asta pentru a nu încărca inutil serverele regiei de transport. Nu am comunicat niciodată personal cu un reprezentant al regiei. Aplicația a fost făcută din pasiune și interes și nu a avut ca scop monetizarea ei și afilierea către o instituție a statului.
Uneori, serverele sunt foarte încărcate sau conexiunea lor este prea slabă și eu nu am cum să verific starea lor, iar rezultatul îl pot vedea și eu, ca și toți ceilalți utilizatori pe dispozitivele noastre.
De fiecare dată când cineva verifică o linie sau încarcă stațiile favorite, aplicația interoghează timpii direct de la serverul RATT, dar acesta poate sau nu să răspundă.
Ce planuri de viitor ai pentru aplicație și ce s-ar mai putea adăuga?
Urmăresc aproape zilnic feedback-ul utilizatorilor și chair dacă sub 10% din cei ce descarcă aplicația oferă feedback, consider că oamenii sunt destul de mulțumiți cu aplicația momentan.
După cum ziceam, încerc să mențin aplicația ținând cont că schimbările din partea regiei sunt tot mai frecvente în ultima perioadă și asta îmi îngreunează tot mai mult munca și în același timp liniile de transport se modifică frecvent, adaugandu-se stații și linii noi. Sper că în viitor se va adăuga și transportul public pe râul Bega și totodată sper că regia va expune o interfață și pentru a verifica timpii transportului naval.
Din moment ce nu mai locuiesc în România, îmi este foarte greu să observ problemele ce pot apărea pe aplicație, mă bazez orbește pe feedback-ul și părerile userilor și prietenilor pentru a vedea ce se întâmplă, dar în același timp aș considera util dacă programatorii locali, cu ceva experiență în domeniu, vor să se implice în proiect.
Scopul meu inițial și asta rămâne în picioare, este că aplicația să rămână gratuită și fără reclamă pentru a suporta nevoile comunității și oricine vrea să contribuie este binevenit.
Îmi place ce am auzit până acum. Mai vrei să mai adaugi ceva?
Aplicația va împlini în câteva luni 1 an și are deja câteva mii de utilizatori. Mi-aș dori ca după ce oamenii citesc acest articol să contribuie cu comentarii și păreri în Google Play Store la aplicație. Sugerez oricărui entuziast în domeniul programării să încerce să creeze propria lui aplicație îmbunătățită, de orice natură. Vreau să las comunitatea să se implice pentru a decide felul în care își dorește aplicația să evolueze. Momentan, aplicația nu este disponibilă pentru utilizatorii de iPhone, dar pe viitor este posibil să se întâmple și asta.
Link-ul către aplicație îl găsiți aici.
Lasă un răspuns