„Unde te vezi peste cinci ani?”
Sper că nu sunt eu singurul om amuzat şi contrariat, totodată, de întrebarea asta. Este o întrebare care a apărut relativ recent în limbajul codificat al angajatorilor. Seamănă izbitor de mult cu cincinalurile atent calculate şi plănuite în detaliu de către marii proletari ai vremurilor demult apuse.
„- De unde să ştiu eu, domnule? Eu nu ştiu nici dacă trec cu bine de interviul cu dumneata, ce să mai vorbim de 5 ani?”
Ar avea curajul cineva să răspundă aşa la un interviu care pretinde a fi serios? Probabil că nu. Răspunsul protocolar nu face decât să umple mândria unui angajator care ne face analiza psihologică în 5 minute, şi care, prin pâinea pe care ne-o oferă, considera că „ne are la mână”. Limbajul foarte elevat, cuvinte şi expresii atent alese, un parfum scump şi un birou luxos şi luminat ne lasă impresia că suntem inferiori. Şi totuși, cum trecem cu bine aceste interviuri? Cum „biruim” un angajator neîncrezător, cum îl facem să ne aleagă pe noi? Am gândit şi am extras un set de zece sfaturi utile pentru a putea vedea cu alţi ochi interviurile pentru angajare. Desigur, sfaturi şi ponturi sunt multe, şi sunt aplicabile în funcție de experienţa fiecăruia. Dar eu, personal, le consider cele mai importante pe acestea:
1. Fii degajat! Cel mai bun mod de a participa la un interviu este atunci când viitorul tău nu depinde neapărat de acel job. Dacă vrei să-ţi schimbi actualul job, încearcă să aplici când încă lucrezi, pentru a nu fi presat de timp, şi nici stresat în cazul unui eşec. Degajarea şi relaxarea fină îţi dau sentimentul de incredere în propriile forțe.
2. Citește cu atenție anunțul de angajare. Angajatorul presupune din start că ştii despre ce este vorba şi că ai citit cu atenție anunțul. De aceea, dacă pe parcursul derulării interviului formulezi întrebări care-şi au răspunsul în enunţul anunțului, sau în detaliile suplimentare, vei avea un mare minus. Şi mai important, aplică doar dacă ai certitudinea că te potriveşti cu job-ul respectiv.
3. Atenție la CV. Cel mai pertinent instrument de analiză a unui potențial angajat rămâne CV-ul. Adesea, această coală A4 este citită superficial, contând cantitatea, nu neapărat calitatea sau veridicitatea. Dar ce te faci dacă ești tu norocosul căruia i se citește din scoarță în scoarță CV-ul? Tot ce trebuie să faci este să-l umpli cu informații corecte, concrete şi mai ales, demonstrabile. Şi nu mai ești nevoit să-ţi amintești ce ai mințit sau ai „înflorit”.
4. Adoptă o ţinută potrivită pentru job-ul la care aplici. Nu te prezenta la 4 ace pentru un post de paznic sau muncitor necalificat. Sigur, nu este greșit, dar dă senzația subestimării de sine, sau supraestimării job-ului respectiv. Dacă doar aşa impresionezi un angajator,poti fi sigur de superficialitatea lui. Tot la capitolul ţinută, ai grijă de mâinile tale, să fie îngrijite. Este primul punct de contact între tine şi viitorul posibil şef.
5. Nu-ţi „rupe dinții” încercând să vorbești tot timpul academic. Desigur, nici jargonul nu este permis. Adoptă un discurs relaxat şi corect gramatical, şi mai ales, acoperă întrebările prin răspunsul tău. Mai bine scurt şi la obiect decât lung, şi total pe lângă. Şi mai ales, răspunde sincer întotdeauna.
6. Nu-ţi denigra fostul sau fostele job-uri. Chiar dacă ai ieșit pe uşa din spate, sau ai plecat de bunăvoie, încearcă să nu fi negativ în sensul extrem. Noul angajator va avea impresia că la finalul colaborării vei vorbi la fel şi despre el. Încearcă să combini diplomația cu sinceritatea şi formulează un răspuns corect şi concret.
7. Evită clișeele. Sau dă-le un alt aspect. Înaintea ta, şi după tine, au fost şi vor mai fi candidați. Dacă toți ar răspunde la fel sau în același sens, departajarea va fi deosebit de grea. Fii original şi formulează răspunsuri proprii, astfel vei fi mai ușor de remarcat între mulțimea de candidați. Folosește din plin abilitățile de comunicare pe care ţi le-ai descris în CV, astfel vei câștiga încredere.
8. Fii fair-play. Dacă în urma interviului ești catalogat ca fiind eligibil, dar nu te mai încântă job-ul, datorită unor aspecte pe care le-ai cunoscut la interviu, adu-i la cunoştinţă şi celui cu care ai dat interviul, indiferent cât de cordial ţi s-a părut. Chiar dacă nu o faci pe loc, lasă-ţi loc de „bună ziua” şi anunță-ţi refuzul printr-un telefon. Cândva va conta, fii sigur de asta.
9. Pune întrebări. Pe parcursul interviului angajatorul îţi va prezenta în mare activitatea care se desfășoară la societatea lui, precum şi o mare parte din atribuţiunile care-i revin unui nou angajat. Pune întrebări, mai ales acolo unde nu ţi-e clar, chiar dacă sunt întrebări incomode. Lași impresia că ai ascultat cu atenție, şi îţi asumi de la început că vrei să înțelegi pe deplin ceea ce ai avea de făcut. Tot la capitolul întrebări, clarifică cele trei mari aspecte importante la un job: perioada de lucru, programul de lucru, şi bineînțeles, remuneraţia!
10. Nu uita de zâmbet. Zâmbetul denotă pozitivism, introduce starea de relaxare în discuția dintre doi oameni, şi mai ales, zâmbetul este un procedeu gratuit prin care arăți mai bine. Printr-un mic zâmbet poţi da un mare răspuns acolo unde cuvintele ar fi de prisos.
Tot printr-un zâmbet îmi închei şi eu acest scurt ghid, cu sfaturi de care eu am ţinut cont atunci când am fost la un interviu pentru angajare. Dacă ești diferit poţi considera că ai deja o caliate. Fă-ţi cunoscută această calitate, şi cândva, cineva sigur va observa şi va ţine cont cu adevărat!
Mult succes!
Lasă un răspuns