Un vis la cheie – Partea a II-a

„Nu bate, nu troncăne”

Dacă ești la prima experiență în cumpărarea unei mașini second-hand, sigur vei fi impresionat de poveşti. Fie povestea cu băbuța, fie o sumedenie de facturi prin care negustorul încearcă să-ţi demonstreze câte investiții a făcut el înainte să-ţi pună ţie mașina „în brațe”. Şi când îl vezi cat de convins este că poţi să faci orice test, te-a câștigat. În linii mari, şi o mașină second-hand poate fi tratată ca una nouă, devine membru al familiei, încerci să o hrănești cu ce ai tu mai bun, o duci la service cu recomandare. Dar totuși, undeva există o reținere. Dacă te lasă în drum? Dacă investești în ea mai mult decât prețul pe care l-ai plătit? Un lucru este cât se poate de sigur, dacă o mașină are un defect, este aproape imposibil de vândut. Imposibil la un preț rezonabil, desigur.

Cum afli dacă ai procedat corect? De regulă nu mergi singur, mai ai pe cineva care „se pricepe”. Acel cineva are la îndemână un bagaj de cunoștințe şi experienţe menite să-ţi înlesnească alegerea. La un târg de mașini vii cu un gând şi pleci cu o mașină. Diferența faţă de o mașină nouă este, de cele mai multe ori, insesizabilă la început. Mașina arată bine, funcționează bine, este bine pusă la punct. Şi chiar miroase a nou. Ai un sentiment de împăcare şi o satisfacție aproape deplină atunci când ești la volan. Este mașina ta, ce contează că nu e nouă? Ești un caz fericit, pentru că unii negustori chiar sunt cu bune intenții. Intermediază tranzacția intre proprietarul de drept şi tine, noul proprietar. Şi îi „rămâne” ceva şi lui. Dar nu toți negustorii sunt de bună credință. Caută în dex cuvântul samsar. În principiu e același lucru. Dar în fapt, diferența este enormă. Kilometri daţi înapoi, reparații superficiale, piese contrafăcute, cosmetizări foarte recente, toate acestea menite să aducă un profit imens celui care intermediază. Samsarului, adică.

18012713_760085510822259_1621033896_o

Există operațiuni nedetectabile nici cu ochi de şoim, nici cu testere performante, nici cu analize de specialitate. Un samsar îţi transformă rabla într-o bijuterie. Nimic greșit sau rău în asta. Doar că prețul pe care în plătești este cel final, adică pentru cum arată mașina şi ce „poveste” are în spatele ei. Garanția? „- Boss, aici mă găsești, ce naiba, că nu sunt de ieri-de azi!”. Pentru mulţi dintre noi, este suficient cuvântul cu mâna pe inimă. Şi aşa de multe ori ne trezim cu o sumă frumușică de bani dată, şi cu o mașină care necesită o investiție majoră pentru a se mai putea deplasa. Tractare, service, plus timp. Căi legale de atac nu prea există, şi dacă există, sunt rudimentare. Timpul şi banii rămân pierduţi, în mare parte. Şi dacă o repari superficial doar ca să te scapi de ea, s-a mai născut un samsar. Desigur, nu e obligatoriu ca toți samsarii să vândă chilipiruri la preț de lux, şi nici negustorii de bună credință sa-ţi vândă o mașină care să trăiască mii de ani! Cea mai corectă poziție este cea de evitare şi de prevenire. Cum? Ia o mașină second-hand, dar de la un prieten, sau un cunoscut. Ai măcar siguranța unui istoric recent cunoscut, plus liniștea că nu îţi sunt ascunse defecte majore. Şi ai făcut o afacere aproape bună. Sau chiar foarte bună. Dacă nu ai prieteni sau cunoscuţi de la care să cumperi o mașină, du-te cu încredere la un dealer auto, oricare ar fi el, şi studiază puţin ofertele la mașinile second-hand. Ei le numesc „rulate”. Pe bună dreptate. Proprietarul a terminat leasingul la ea şi a folosit-o ca monedă la sistemul buy-back. O mașină de 5 ani, cu istoric service cunoscut, de cele mai multe ori, revizii făcute la timp. În funcție de ofertă beneficiezi şi de garanție, minim un an de zile. Adică ai cui să i te adresezi în situațiile nefericite. Există sisteme de plată şi la mașinile rulate din oferta dealerilor, nu ești obligat să investești toţi banii de la început. Astfel ai o mașină achiziționată legal, de la un plătitor de taxe şi impozite, ca şi tine, şi o minimă acoperire, cel puţin la nivel ideologic. Dacă facem o paralelă intre o mașină nouă şi una second-hand, pe o perioadă de zece ani, graficele cu investițiile diferă. Mașina nouă are o investiție inițială mare, apoi mici investiții de întreținere. La o mașină rulată este un echilibru, o sumă aparent mică investită la început, cu cheltuieli ulterioare de întreținere mai mari ca la mașina nouă. Balanța, însă, s-ar putea să semene destul de mult.

Rămâne atunci întrebarea:

Cât de greu este să ai o mașină?

Este aproape un fleac. Indiferent că optezi pentru o mașină nouă sau una rulată, dacă alegerea ta este corectă şi inspirată, şi mai ales, dacă este potrivită pentru nevoile tale, o mașină îţi poate aduce, printre altele, două mari beneficii. Ușurință în deplasare şi comprimarea timpului necesar unei deplasări dintr-un loc în altul. Şi nici nu te plouă, decât dacă ai un cabrio defect! Tratează-ţi mașina ca pe un membru al familiei, pentru că mașinile, chiar sunt ca oamenii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: